Utazós blog, kevésből messzire

Lo-Fi Wanderers

Prága - "Intim kávégőz"

2017. december 09. - lofiwanderers

Norbi

Prága kétségkívül az egyik legszebb főváros, természeti környezete tökéletes őszi célponttá is teszi. Magyarországhoz való közelsége okán pedig egyszerűen kihagyhatatlan. Ilyen szempontból szerencsés helyzetben vagyunk, a talán kevésbé ismert Ljubljanáról és Szlovéniáról, mint másik érdemes őszi felfedezni valóról is írunk majd rövidesen.  Előzetesen csak annyit, mint tőlünk megszokott, nem fogunk ódákat zengeni az Óvárosról és túlszaturált HDR-es stricibarokk képeket sem nagyon lehet itt majd nézegetni. Prágában éppen tavaly ősszel jártunk legutóbb, szerettük, ezért is osztjuk meg tapasztalatainkat, intelmeinket.
14707910_1361653220525902_550686203547703225_o.jpg
Egyszer még régen Németországon keresztülstoppolva késő este érkeztünk meg egy barátommal a királyi városba és ha még jól emlékszem a helyiek javaslatára egy belvároshoz közeli városrészben, melynek neve Troja kerestünk egy kempinget.  Itt kezdődött valahol a szerelem a várossal.  A Trojská utcán körülbelül tíz szálláshelyet találunk, ahol potom áron sátrazhatunk, bérelhetünk faházikót, vagy szobát. Ezek családi házak és a hozzájuk tartozó szalagtelkek, sokszor a tulajdonosok is itt élnek, úgyhogy különösen odafigyelnek a kényelemre. Első ránézésre kintinek tűnik, de a 17-es villamossal úgy tíz perc a Károly-híd. Ilyennel még más nagyvárosban nem találkoztam. Szállásról körülbelül ennyit, állítólag nagyon jó hostelek is vannak, de itt könnyebben találhatunk magunknak privát szobát, sőt olcsóbbra is kijön. Legutóbb egy fűthető, franciaágyas faházat béreltünk, 10 euro/fő/éj áron. Sikerült egy kissé kellemetlenül szemerkélős esős, hidegebb időszakot kifognunk, de a kis kunyhó tökéletesen szuperált. Egy angol család volt még rajtunk kívül a kempingben, ők sátorral jöttek. A tulajdonos úr (aki ez esetben egy angol-német hibrid nyelven kommunikáló mókás figura volt) ugyan felajánlotta nekik, hogy nyugodtan húzódjanak be egy faházba, de a szülők a fejükbe vették, hogy pont ideje a gyerekeknek megtanulni, mi is az a kempingezés (amúgy nem az) és a hideg. Szóval a helyiek kedvesek és segítőkészek, ez egész Prágára is jellemző úgy gondolom. Nagy előnye egyébként például Bulgáriával szemben, hogy VANNAK kempingek és olcsók is. Itt délen jelenleg a kevés  és drága kombinációja jellemző.
nevtelen.png
Gondoltuk októberben már valamelyest lecseng a turista dömping, de ez koránt sincs így, nappal ezért a belvárost  érdemes nagy ívben kerülni. A Károly hídtól a főtérig Tokyo utcáit idéző a kép és denzitás (már amennyiben ott is hemzsgnek a szelfibottokkal felfegyverzett japánok) és csak gagyi, ízléstelen boltokba botlunk mindenfelé. Talán a legnagyobb ízléstelenségeket itt sikerült eddig látnom, Trump, Putyin, Sztálin, sőt, Oszama Bin Laden ábrázatú matrjoskák minden mennyiségben. Erősen álljunk csak meg egy szóra kategória. Ahol meg nem ezek vannak, ott Absinth Shop. Sajnos a "kisoldal" a várnegyed töve sem mentes ezektől.  Ellenben éjszaka zseniális, erre igyekszik Prága turisztikai ügynöksége is felhívni a figyelmünket.  Miután a képeslapokon szereplő hidas képet  ellőttük (link a pontos helyről) és megcsodáltuk a naplementét, a közeli Na Opyši szűk kis "utcáján" felandaloghatunk a jó eséllyel tök üres várnegyedbe és a székesegyházhoz.  Kihagytam az asztonómiai órát, ami Prága talán legnagyobb látványossága, ám inkább szomorú és kiábrándító, mint életre szóló élmény. Azon kívül, hogy régi, sok egyéb érdeme nincs. Egyébként teljes mértékben élvezhetetlen, ha nem vigyázunk vagy Segway üt el minket, vagy egy szelfibottal csapnak agyon. Borzasztó sajnos, mennyire tönkretették ezt a helyet.  Szerencsére egyébként a belváros többi fontos helyét kevésbé ismeri a mainstream turista, a zsidó negyed (Josefov) például már kellemesebb. A továbbiakban olyan helyeket, lehetőségeket mutatunk be, amik ismeretében akár több értékes napot is el lehet lődörögni az egyébként nem túl nagy városban.

Ingyenes alternatív túrák

Mint minden kreatív, modern város, Prága is számos érdekes városi túrával kecsegtet. Európa egyik legszabadabb városáról beszélünk, ahol számos a várost ma alakító szubkultúrával ismerkedhetünk meg. Ha valaki meglátogat egy nagyvárost, mi másért is tenné, ha nem ezért? Így lehet igazán megismerkedni a város lelkével. Pár link ehhez:

A szürreális szobrok városa

Találhatunk ilyen témájú túrákat is, talán Prága szobrai, köztéri alkotásai elég hírhedtek, hogy ne nagyon kell őket bemutatni.  A teljesség igénye nélkül is iszonyú nehéz felsorolni a bizarr alkotásokat, keressünk csak rá David Černý nevére. Neki köszönhetjük a közelmúltból a Moldva folyón díszelgő, kormányzati negyed felé beintő középső ujjacsakát is. 
Ezek a városban szanaszét találhatóak, egy jó nap csak ezeket megpróbálni végigjárni és olykor megtalálni. A lábakon járó Trabant például a német nagykövetség udvarán található, így nem is lehet a közelébe se menni, de a kerítésen bekukucskálva meglehet lopni:
trabant_1.jpg
Ezeket a túrákat egyébként jellegükből adódóan a témában jártas, alkotó, lelkes csapatok bonyolítják, továbbá útitársaink is érdekes emberek lesznek, akikkel aztán be- vagy ki lehet ülni valahová egy sörre beszélgetni.

A két torony

Az egyik a tévétorony, ami önmagában is elég király, de a dolgos David természetesen azt is betalálta és elárasztotta a Kampa Parkban fellelető arcnélküli csecsemőkkel. A másik a Petřín hegyen található Eiffel-torony másolatocska, ami a kilátás miatt fontos. Ha pedig már ide felmászott az ember, érdemes a parkon keresztül Strahov kolostor felé venni az irányt, mert ez a "kisoldal" és így egész Prága szerintem legszebb, legnyugodtabb helye és a panoráma is pazar. A Strahov kolostor kertjében még ma is praktizálnak a serfőző mesterek, akik Szent Norbert (hoppá!) ideje óta űzik az ipart. Úgy tudom, 14 fokos barnasörük a leghíresebb, ez nem lehet véletlen... 
_dsc0302.JPG

Kiállítóterek

Múzeumok, galériák. A zászlóshajók Alfonz Mucha és a kommunizmus, továbbá Franz Kafka, a zene, a sör és így tovább a végtelenségig, de tényleg. Ember legyen a talpán, aki képes egymaradéktalan listát összerakni és rendesen végiglátogatni a benne foglaltakat. Ezért is inkább gondolatébresztő jellegű ez az írás is. Modern művészeti galéria is annyi van, hogy Moldvát lehetne vele rekeszteni. Párat azért belinkelek, de kötelező tovább kutatni!
Nekem a kontraszt tetszik nagyon, Prága amennyire néha már-már giccses, a modern művészet annyira letisztult, ezért is érdemes két sör között néha ilyen helyeken pihentetni a szemünket.  Számomra a legjobb múzeum azért még mindig az utca, Prágában pedig rendkívül karakterisztikus városrészeket találunk. Ilyenek például az átalakuló Karlín és Holesovice. Ez utóbbi egykori (és a város első) sörfőzdéjének funkcióbővítő megújítása remekül sikerült, szintén felírandó a listára.
522976_347889161932251_1190788728_n.jpg
a holesovicei sörgyár udvarán
Legkedvesebb múzeumom pedig a Trabant Múzeum, ez vitathatatlan. Viszonylag kint helyezkedik el, de simán ki lehet ugrani villamossal. Ottjártunkkor mi voltunk az egyetlenek.  Egyszerűen zseniális, nagyon vicces és hiánytalan, propagálom, ahol csak tudom, nagyon megéri. Életnagyságú Trabant szobor egyébként Szófia központjában is található. A legszürreálisabb pedig a Sex Machines Museum lehet. Ugyan itt "még" nem jártunk, de a maga nevében nagyon komoly munka eredménye és hát a világon egyedülálló is.
14560025_1350205685003989_6066844319905364219_o.jpg

A Metronóm

Kapcsolódik a furcsa szobrokhoz, ráadásul a már említett kötelező hidas kilátóhely közvetlen szomszédságában található. Szintén lelátni a városra, s kevesebb a turista, inkább a helyi fiatalok helye ez.  Egyébként működik is a "nyelv", azaz jár. A kinetikus szobrászat e remeke az idő múlását szimbolizálja, talán mert egy egykori Sztálin szobor helyén áll. Maga a Letná Park, ahol található egyébként nagyon kellemes kis hely, a képeken is látszik, velünk egyetemben a helyiek is szeretik a "Nagy Hal" című filmet.

Central Park, kedves lakótelep

Prágában élmény a metrózás. Maga a rendszer nagyon modern, valami nem is stimmelt, nem tudtuk először mi az, de furcsa érzésünk volt. Aztán rájöttünk, szinte (tényleg egy-két kivétellel) minden megálló akadálymentesített, liftekkel ellátott. Ez például Budapestről nem mondható el. Egyik-másik megálló pedig építészetileg igazán különlegesre is sikerült, de legnagyobb kedvencünk talán a "giliszta, vagy féreg", egy felszíni metróalagút, ami a Hůrka és Lužiny állomásokat köti össze. Az alagút ráadásul átível a Central Park elnevezésű hely egyik tavacskáján is. A panel lakótelepes városrész rehabilitációja igen jól sikerült, a szegedi Zápor tó után a második kedvenc ilyen helyünk lett.  Tényleg érdemes kimetrózni ide, már csak azért is, mert az utastájékoztató rendszer női hangja nagyon hetykén mondja, hogy "hurká". A tó mellett van egy kiváló domb is, amiről érdemes szétnézni.

 

Brutalizmus, Sztálin-barokk

 Elsőre talán meglepőnek hangzik,  de az általunk igen kedvelt építészeti stílusok, stílusjegyek mint a brutalista vonások jól megférnek még a belvárosban is. Talán azért lehet ez, mert Prága egyik-másik utcája, épülete is középkoriasan komor. A mi kedvencünk a Nemzeti Színház melletti Nova Scéna és a tér amelyet közrefog. A Vencel tér elején vannak még igen szembetűnő monumentális darabok, de elszórtan többet is kiszúrhatunk.

fgfdgdg.png

forrás: cdn.orange-gate.com

 aaa.jpg

 Gasztronómia
 

Tormás mustár és Kofola (szerintem a klasszik, Ági szerint a macis). Ennyike.

1111.png

Sokáig lehetne még sorolni a lehetőségeket, látnivalókat, de inkább kérdezzen, akinek több infóra, segítségre van szüksége, akár egy prágai látogatás tervezéséhez is. A város környéke is rengeteg érdekességet tartogat, plusz közel van Drezda, hogy adjunk még ötleteket. Képet nem közlök most róla, de szintén lőtávolban van Kutná Hora és csontkápolnája, ami igen creepy. Ellensúlyozván pedig mesébe illően szép kisváros a déli Český Krumlov. Bár ott még nem jártunk, valaki azt mondta, olyan mint Roxmorts a Harry Potter világából.

 pragua.png

A bejegyzés trackback címe:

https://lofiwanderers.blog.hu/api/trackback/id/tr413408741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása