Utazós blog, kevésből messzire

Lo-Fi Wanderers

Szállás okosan: Couchsurfing

2017. december 09. - lofiwanderers

Ági

Bármilyen utazás tervezésekor az első amin "el lehet bukni" az az, hogy noha rengeteg szállás közül lehet választani, ezek nagy része iszonyat drága - és itt még csak nem is a szállodákra gondolok. Persze relatív, hogy kinek mi számít soknak, de azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy a szállás költsége jelentős részét teszi ki a keretnek (főleg, mióta a fapados- repülés és buszozás, autós közösségi kezdeményezések korát éljük). Másrészt a népszerűbb városokban már hetekkel, ha nem hónapokkal előbb betelnek a helyek a kedvező ár-érték arányú szállásokon. Ezt kétféleképpen orvosolhatjuk: az egyik, ha már hónapokkal előre tudjuk mikor akarunk menni, és időben foglalunk. Ezt persze nagyban csökkenti a spontán elindulás lehetőségét. Másik lehetőség a Couchsurfing. Ez egy olyan oldal, ami vendéglátókat hoz össze utazókkal, és fordítva, mindezt ingyen, amiben jelentősen különbözik az Airbnb-től. 

 

pexels-photo-386133.jpeg

(forrás: rawpixel; pexels.com)

DE! És itt ez egy elég nagy de: a Couchsurfing egyáltalán nem arra való, hogy megússzuk a szállásköltséget. Az csak az egyik előnye. A hangsúly itt a helyiekkel való megismerkedésen, a tapasztalatcserén van, szóval nem árt, ha a "surfer" nyitott személyiség, és szeret másokkal megismerkedni. Mint az összes közösségi kezdeményezés, ez is a kölcsönösségre épül. Ez azt jelenti, hogy nem működne, ha nem lennének "host"-ok, akik hajlandóak megosztani otthonukat ismeretlenekkel.

 JÉÉZUS, DEHOGY ENGEDNÉK BE VADIDEGENEKET A LAKÁSOMBA!!!!! - kiáltanak fel most elszörnyedve néhányan, de a dolog azért ennél kicsit árnyaltabb.

Az oldalon ugyanis lehetőség van elég részletes profil kitöltésére, fotók feltöltésére, sőt a felhasználók referenciákat írnak egymásról. A stoppolással ellentétben itt tehát nem az "ismeretlenbe" ugrunk bele, hanem kapunk egy hozzávetőleges képet a másikról. A megérzésekre persze itt is hallgatni kell. Fiatal nőként például nem biztos, hogy teljesen jó ötlet egyedülálló, profilja alapján az oldalt inkább társkeresőként használó egyedülálló középkorú férfiak ajánlatait elfogadni.

 Mert hogy a szálláskeresés kétféle módon történhet: az egyik, hogy rákeresel a városra, ahová utaznál, ahol az oldal kilistáz egy csomó lehetséges szállásadót. Van némi lehetőség finomhangolásra, amellett, hogy mikor és hányan utaznátok, kiválaszthatod a host nemét, életkorát, hogy van-e állata/gyereke, te vihetsz-e állatot/gyereket, szabad-e a lakásban dohányozni, és még egy sor tulajdonságot. Mi általában csak azt szoktuk megadni, hogy ketten vagyunk és hogy mikor mennénk, a többi úgyis kiderül a profilokból. Ha valaki szimpi, akkor lehet neki küldeni felkérést, és ha te is az vagy neki, akkor elindulhat a párbeszéd az oldal erre a célra létrehozott felületén.

A másik opció az, hogy létrehozol egy ún. public trip-et az adott városban (akár országban), ahol leírod hogy ki vagy, milyen céllal látogatsz oda, erre pedig jelentkezhetnek a helyi szállásadók. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen keresgélés kisebb eséllyel kecsegtet, mintha direkt requesteket küldene az ember, de egy próbát azért megér. Arra mondjuk fel kell készülni (főleg ha fiatal nő vagy, de nem feltétlenül csak akkor), hogy az ilyenekre óhatatlanul rácuppannak a perverzek, akik annak reményében vannak az oldalon, hogy, hát öhmm, ismerkedjenek. Náluk jó esetben általában már van is egy-két negatív vélemény, ami segít a döntésben. Ilyenkor érdemes őket udvariasan visszautasítani, majd jelenteni a profilt az adminnak.

 Itt jön a képbe a feedback fontossága. A profilján mindenkiről elolvashatóak a mások által írt referenciák, surfer és host szerepenként külön bontva. Ezeket mindenképpen érdemes végigbogarászni. Volt már olyan, hogy egy elsőre szimpatikusnak tűnő olasz srácról az egyik véleményben azt lehetett olvasni, hogy az őt elszállásoló lányoknak mutogatta magát és próbált "kapcsolatot teremteni" is, ami nem a legkedvesebb gesztus, ha az embert éppen vendégül látják egy idegen országban. Az ilyesmi előfordul, ezért is fontos, hogy próbáljunk minél több infót összegyűjteni a szállásadóról, de a hozzánk érkező utazóról is. Megfelelő kiegészítő módszer, ha rákeresünk a facebook profilra is, főleg ha az illetőnek nincs még túl sok referenciája (mindenkinek el kell kezdenie valahol, ugye). Erre egyébként jó kiegészítő megoldás a "personal reference", amit például a barátaitól kérhet az ember. Mert ahogy a facebook-on, itt is lehet ismerősnek jelölni másokat. Ez nem esik akkora súllyal latba, mint a host és a surfer referencia, de a semminél azért több. Mi is szállásoltunk már el, olyanokat, akiknek nem volt még referenciájuk, ilyenkor plusz felelősség, hogy az ember jó host legyen, hiszen vendégei számára ez az első ilyen élmény.

A profilok másik része a szállás leírása. Itt a host bemutatja az általa kínált lehetőségeket, leírja hogy az elhelyezés külön szobában, közös szobában vagy például a ház nappalijában történik, és lefektetheti az alapvető szabályokat. Általában minél többet hostolt valaki, annál hosszabb a szabályok listája, ami azt jelzi, hogy ez egy hosszú tanulási folyamat mindkét félnek, de mindenképpen megéri belevágni, mert rengeteg élményt és tapasztalatszerzési lehetőséget tartogat hostként és surferként egyaránt.

 

pexels-photo-567628.jpeg

(forrás: rawpixel; pexels.com)

Sokszor kompromisszumokkal jár a dolog. Ha vendégek vagyunk, alkalmazkodnunk kell, ha pedig nálunk vendégeskednek, új barátaink kényelme az első. Persze vannak határok, szabályok, magunkra is figyeljünk, de a szabály, hogy adjuk azt, amit mi is várnánk - mint az élet más területein - itt is ugyanúgy érvényes.

img_8970.JPG

prágai couchsurfing

 Következő bejegyzésünkben hasznos profilkitöltési és egyéb tippeket olvashattok, maradjatok velünk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://lofiwanderers.blog.hu/api/trackback/id/tr3413263173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása