Utazós blog, kevésből messzire

Lo-Fi Wanderers

Elstartolt a Nemzethy Rakétaprogram

2019. március 10. - lofiwanderers

Egy héttel ezelőtt prezentáltuk ötletünket, a "Nemzethy Rakétaválság" projektet. Előző (tényleg) rövid bejegyzésünk elolvasását mindenképpen javasoljuk, hiszen ott kifejtettük, miről is szól ez az egész. Röviden, ahogy a facebook oldalunkon is olvashatjátok:

"Nagyon bántani kezdte a szemünket az ország bármely tetszőleges pontján fellelhető, szanaszét hajigált féldecis röviditalos üveg (rakéta, szérum, tüske, kőműves actimel stb,), így hát elkezdtük a lakókörnyezetünkben összegyűjteni és a helyére, a gyűjtőbe helyezni. Majd gondoltuk hogy terjesztjük az igét, csinálunk egy mozgalmat, hogy szedje más is, akit zavar!" 

Szóval eltelt egy hét, gondoltuk összefoglaljuk, mi is történt eddig...

Szolnok "Tallinn" városrészének szinte egészét bejártuk már, eddig csak itt mi ketten 754 darab eldobott ampullát szedtünk fel. Az első nagytakarítás végösszegét olyan 1000 darabra tippeljük, mivel a buszállomás és kocsmával, kisboltokkal ellátott környezete is igen nagy fogásnak ígérkezik. Túlhalászni azonban úgyfest lehetetlen, szorgosan termelik ugyanis vissza a városrész lakosai, dolgozói a szemetgyönyörködtető hulladékot, ezért természetesen monitoringot is tervezünk csinálni. Egyelőre Budapesten a patinás Ecseri úti metrómegállónál található még csak egyéb térképes bejegyzés, ott az első fecske 63 darabot számlált össze, de bízunk benne, ő/ők is folytatják áldásos tevékenységüket és sokan követik is a példájukat.

1.png

Az első fontos észrevételünk, hogy a Nemzeti Dohányboltok ugyan elméletileg elrejtik a gyermekek szeme elől a dohánytermékeket (bár azért ez sem olyan nagyon nagy eredmény), azonban mivel a röviditalok árusítása igen szépen hoz a konyhára, gomba mód szaporodik a féldekás üveg, műanyag hulladék a tereken. Szép dolog, hogy elméletileg ilyen-olyan távolságra lehetnek csak dohányboltok például az óvodáktól, iskoláktól, de a vevők úgy látjuk, akár 100 méterrel odébb is realizálhatják a fogyasztást, mondjuk pont egy óvoda, bölcsőde szellős kerítése mellé dobják el az immáron üres fiolát. Ennek aztán esztétikai romboló hatása mellett közegészségügyi kockázata is van.

54268068_809374319434395_126111664423567360_n.jpg

Egyes gyártók kétdekás kiszereléssel is jelen vannak a piacon. Kicsit dilemmáztunk, velük mi legyen, de úgy döntöttünk, mivel ezeket is ugyanúgy az 50-100 méteres pufferzónában elfogyasztják és ugyanoda is helyezik el, számoljuk ezeket is, az űrtaltalom miatt természetesen négyes szorzóval. A honlapon is frissítettük az erre vonatkozó részt. Azért ez is számos kérdést felvet ám, talán ez lesz a jövő? Sajnos könnyen meglehet, van nemzetközi tapasztalatunk (Bulgária). 

53740570_363143281199372_6027864923512504320_n.jpg

Super size!

Azt egyelőre nem tudjuk, máshol is így van-e, de a második leggyakoribb eldobált üveg amivel mi találkozunk, az bizony a  Topjoy-os. Gondoltuk, hogy mivel ez is olcsó, maximum 200 forint a 0,25-ös, esetleg kísérőnek használhatják néhányan, de ezt nem tartjuk valószínűnek, inkább a fiatalság számlájára írnánk ezt, de várjuk a megfejtéseket. Szóval a hipotézisünk az, hogy leszivárog hozzájuk a kulturális minta és ahogy kiitták, elejtik ők is. Köztudott, hogy a Topjoy letéphető kupakjai mértékadó életvezetési tanácsokkal, jóleső üzenetekkel látják el hűséges vásárlókat, sokan innen merítenek erőt a hétköznapok átvészeléséhez. Már csak ezért javasolnánk a gyártónak, üzenhetné a kupak esetleg azt is, hogy elfogyasztás után ne a legközelebbi bokorba, kerékpárútra dobjuk el az üveget. 

Ide kapcsolódó megfigyelés az is, hogy ahol már eleve sok az egyéb hulladék, szemét, oda jellemzően több rakeszt is elhajítanak, tehát feltételezhetjük, hogy igénytelenebb települési környezetben még azok is kiejtik kezükből a piásüveget, akik amúgy talán nem tennék. Átszakad egy gát, az erkölcs felett győzedelmeskedik a norma. Ennek köszönhetően igen fejlett szemétdombok jönnek létre, amiknek a felszámolása is jóval nehezebb feladat. Én magam rendkívüli módon igénylem a trash-t, benne vagyok például mindenféle ócsvét sörök tesztjében, de amióta a zavarosban halászok a dzsuvás csavaroskiflik után, mikor a boltban meglátom őket, azonnal elfog az undor, nem tudnék még hozzájuk érni sem, pláne nem poénból megkóstolni őket, kiértékelni a tapasztaltakat.


Ezt a küldetést csak humorral lehet és érdemes csinálni, ezért a Pokémon Go egynyári mászkálós játékhoz hasonlóan egy fényképalbumba gyűjtjük a ritka és közönséges fajtákat, rövid ismertetőket is csatolunk hozzájuk. Maga az animációs sorozat egyéb áthajlásokkal is kényeztet bennünket, ugye emlékeztek még a Rakétacsapatra ? :)

53192438_2214666028784416_4624140147980500992_n.jpg

Téged választalak, Bakterov Wodskaya!

Bizakodóak vagyunk, az első blogbejegyzésünk közel 3000-en látták, alakul a facebook közösségünk is. Bár még nem vagyunk túl sokan, igen jók az eléréseink, sok az interakció, plusz más blogok, híroldalak is rátaláltak már a kezdeményezésre és pozitívan írnak róla.

Március 16-án (szombaton) a Budapestről is könnyen, gyorsan megközelíthető szolnoki vasútállomás tágabb környezetét tervezzük megtisztítani, erre létrehoztunk egy eseményt is Szolnoki Rakétaprogram néven. Részletek ott is hamarosan, valamiféle videót is szeretnénk majd összerakni erről.
Mindenkit várunk szeretettel!

Szóval egyelőre ennyi, örülünk, hogy sok embert megmosolyogtatnak, elgondolkodtatnak a bejegyzéseink, reméljük egyre többen fogtok majd a tettek mezejére is lépni. A mi lelkesedésünk óriási, ne engedjétek lankadni :)

Köszi:
Ági & Norbi

20190309_101050.jpg

dsc_0895-pano.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lofiwanderers.blog.hu/api/trackback/id/tr5014662403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása