Utazós blog, kevésből messzire

Lo-Fi Wanderers

Design térképek nem csak urbanistáknak

2017. december 09. - lofiwanderers

Norbi

A térképrajzolás precíz munkát igénylő művészeti ág már a kezdetek óta, ami művészi hajlamú utazóknak, polihisztoroknak köszönhetően minden korban értékes  alkotásokat eredményez. A tér leképezésének képessége, a felfedezés öröme, valami hasznos és szép előállítása soha nem csak a földrajztudósok feladata, privilégiuma volt. Egy szép térképre ránézni szerintem szintén nem csak egy földrajzosnak jó érzés. Ezt azért bizonyítani is lehet, hiszen egyre terjednek a jobbnál-jobb várostérképek, kiadványok.

USE-IT - Emlék, szuvenír

Ha valahová utazunk, hiába a google maps és minden egyéb, szeretünk azért a turista információs irodába betérni és farzsebbe tűrni egy legtöbbször hajtatlan A3-as turisztikai térképet. Ezek elég kérész-életű nyomatok, mivel nincs semmi hozzáadott értékük, ami miatt vigyáznánk is rájuk. Becsületből elrakosgatjuk, tároljuk őket egy darabig esetleg, de aztán csak a süllyesztőben végzik. 

Vannak azonban kellemes tapintású, illatú, kényelmes és tartós térképek; térképes alapú kiadványok, füzetek, amiket az ember emlékbe elrak. Persze nemcsak azért őrizzük meg ezeket, mert szépek, a tervezők próbálnak minél több hangot megütni: ezek a térképek inspirálóak, inspirálnak utazásra mivel emlékeket ébresztenek, de inspirálnak alkotásra is; tartalmuk jól van szövegezve, kommunikálva, otthon is elővehetjük egy kávé mellett nézegetni, olvasgatni.

Manapság egy várostérképen a statikus információknak nincs különösebb jelentőségük, arra ott a net. Ellenben ha újak vagyunk egy helyen, vagy csak beesünk valahová, azért még mindig időigényes lehet átbogarászni féltucat blogot plusz a Tripadvisor-t és hasonló oldalakat, hogy melyek a legjobb hangulatú kávézók, satöbbi. 

Kedvenc közösségi kezdeményezésünk a USE-IT, amiről már korábbi Ljubljanáról szóló bejegyzésünkben is szóltunk. Mottójuk, az "Act like a local" kifejezés, azaz a viselkedj úgy, mint egy helyi tökéletesen passzol ahhoz az utazási, utazói filozófiához, amit mi is igyekszünk képviselni és terjeszteni. Egy USE-IT kiadványt helyi csoportok készítenek el, helyiek tapasztalatait gyűjtik és interpretálják. Ahogy egy korábbi bejegyzésben is írtuk, hogy van-e egy városnak USE-IT térképe, az egyfajta "smart city fokmérő" is, hiszen nagyon komoly standardoknak, előírásoknak kell megfelelnie a csapatnak (ami legjobb ha minimum designerekből, földrajzosokból, szociológusokból, építészekből áll), hogy a franchise-hoz tartozhassanak. Ha elutazunk valahová, érdemes leellenőriznünk, rendelkezik-e a hely USE-IT térképpel. Mivel ingyenes, le is tölthetjük a honlapról, de jobb, ha helyben szerezzük be a tervezők által jóváhagyott igényes készterméket. Ezek a térképek tehát egyrészt valamilyen szinten uniformizáltak, ám cseppet sem igaz, hogy egyformák is lennének, sőt. Mi bele is álltunk a gyűjtésbe.

use-it.png

Tematikus túrák, tematikus térképek

 Az alternatív városjáró túrák, amiknek fontosságáról szintén számos bejegyzésünkben írtunk már sokszor megfelelő design térképekkel is járnak. Ebben a bejegyzésünkben a XX. századi modernista építészet kedvelőinek kedvezve a Blue Crow Media büszkeségeit mutatjuk be. Tematikus várostérképeik elsősorban a világ városainak art-deco, brutalista, konstruktivista, utópista stílusú építészeti emlékeit jegyzik. Elsősorban, mivel van nekik food&drink szekciójuk is, ami szintén érdekes. Ezek a termékek, termékcsomagok ugyan nem ingyenesek, mint a USE-IT, de nem is drágák. Akit érdekel ez a világ, annak érdemes beruháznia ezekre, hiszen részben a téma irodalmát is jelentik, sokszor magyarázatokat, leírásokat is tartalmaznak.

set-of-six-bluecrowmedia.jpg

 

Korszakalkotó, meghatározó designtérképek

A designtérkép nem csak egy új keletű divatos "hipszter" jelenség. Ezek a termékek azért készültek, készülnek, hogy egyszerűbbé tegyék az életünket, térmozgásainkat, azok számára is átláthatóvá, könnyen értelmezhetővé tegyék a közlekedést, akik egy átlagos térképre ránézve tényleg semmit sem látnak, nincs hozzá érzékük.

Talán a legjobb példa erre Harry Beck 1933-as térképe a londoni metróhálózatról:

1991-247-pocket-underground-map-1933.jpg

Igen, azóta is ez a térkép képezi a londoni metróhálózati térkép vázát, sőt minden valamire való város vonalhálózati térképét ennek a rendszernek megfelelően alkotják meg. Beck elrugaszkodott a korábbi sémáktól, amit a földrajzosok vittek. Előtte a közlekedési térképek a meglévő vonalas rendszerekre építkező bonyolultak, keszekusza információbombák voltak, mellőzték a nagyközönség számára való hasznosság igényét.  Budapest vonatkozásában érdemes Geréb Péter diplomamunkáját átfutni, hiszen ő dolgozott később a fővárosi közlekedési vállalattal is.

Manapság észrevehetjük azt is, hogy a sematikus térképek gyártói hajlamosak átesni a ló túloldalára és a minimalista stílust félreértelmezve lényegi információkat is elhagyni, túlegyszerűsíteni. Másik a végfelhasználó, azaz az utazó számára bosszantó dolog, ha csak simán gondolkodás nélkül másolják a Beck által kitalált designt, mert az lett mondva, az kell. Erről is írtunk Bulgária vonatkozásában, ide a nem világvárosi léptékű, kizárólag buszokkal operáló városi közlekedéssel rendelkező Várna térképét hoznám "bolhából elefántot" példának (sajnos ez a cég más bolgár városoknak is készített ilyet):

varna-bulgaria-public-transportation-map.jpg

Lakásdekoráció

Az emberek valamiért vonzódnak a térképekhez. Sokszor a térkép egyszerűen mivel szép kiváló lakásdekorációs elem, vagy akár egy munkahelyen is szolgálhat jó célokat: nyugtató, inspiráló. Rengeteg művész választja témájául térképek rajzolását is, a stílus lehet absztrakt, realista, bármi. Ilyen alak Jazzberry Blue is, érdemes átlapozni a munkáit.

jb.png

Jazzberry Blue stílusa

Az igényes embernek van hangszer és/vagy térkép a lakásában ;)

yy.jpg

Ed Fairburn művek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lofiwanderers.blog.hu/api/trackback/id/tr10013411989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása